Metoda za proračun neisporučene električne energije u srednjenaponskoj mreži koja nije integrisana u sistem daljinskog upravljanja - Vrcelj, Nada S (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
Metoda se bazira na podacima dobijenim iz tzv. ručnih merenja struja na nivou izvoda 10 kV i izveštaja o isključenjima sa reklozera ugrađenih u delu mreže koji se posmatra. Najpre se vrši proračun opterećenja po izvodima za posmatrano isključenje, a zatim se simuliraju odgovarajući tokovi snaga na osnovu kojih se izračunava neisporučena električna energija. Metoda je primenjena na delove mreže PD ED Beograd koji nisu u sistemu daljinskog upravljanja, a razvijena je za potrebe sagledavanja efekata automatizacije u mreži 10 kV PD ED Beograd.