Metodologija za proračun uticaja distribuirane proizvodnje na gubitke energije u distributivnoj mreži - Perić, Jelena D; Minić, Saša S. (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
Ovaj rad proistekao je iz master rada pod nazivom „Metodologija za proračun uticaja distribuirane proizvodnje na gubitke energije u distributivnoj mreži". Postavlja se pitanje da li je pri proceni uticaja elektrane na gubitke energije u elektrodistributivnoj mreži neophodno analizirati svaku satnu vrednost angažovanja male elektrane i njen uticaj, ili je dovoljno analizirati manji broj stanja i u kojoj meri je moguće ići sa smanjenjem broja stanja koji se analizira da bi se adekvatno sagledao uticaj elektrane na promenu gubitaka energije u mreži. Da bi se došlo do odgovora na to pitanje biće izveden algoritam koji se sastoji iz 2 koraka: dobijanje dijagrama godišnje proizvodnje i, na osnovu dobijenih specifičnih diskretnih vrednosti, proračunavanje uticaja male elektrane na gubitke energije u distributivnoj mreži na kojoj je priključena.