Algoritam realizacije raspodele reaktivne snage „prema generatoru“ u termoelektrani Nikola Tesla A - Pavlović, Jelena; Radojičić, Bojan; Stančić, Lazar; Dragosavac, Jasna; Dobričić, Sava; Janda, Žarko (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2022)
U radu je prikazan algoritam realizacije raspodele reaktivne snage „prema generatoru“. Raspodela „prema generatoru“ i raspodela „prema mreži“ su dva načina raspodele reaktivne snage koje koristi grupni regulator reaktivne snage (GRRS). Raspodela „prema generatoru“ obezbeđuje ravnomerno grejanje generatora dok raspodela „prema mreži“ obezbeđuje maksimalnu rezervu reaktivne snage i u pravcu povećanja i u pravcu sniženja generisane reaktivne snage. Raspodela reaktivne snage „prema generatoru“ je kompleksnija za realizaciju jer se može desiti da kriterijum raspodele obuhvata širu radnu oblast generatora po reaktivnoj snazi od pogonske karte. U tim situacijama je potrebno uvesti dodatno ograničenje reaktivne snage generatora, dok drugi generatori preuzimaju preostalu reaktivnu snagu, i dalje poštujući kriterijume raspodele reaktivne snage „prema generatoru“ i vodeći računa o ograničenjima preostalih generatora. Metode raspodele reaktivnih snaga ilustrovane su primerima rada van i u graničnom režimu. Na kraju su prikazani rezultati rada GRRS kada je aktivna raspodela „prema generatoru“, kao verifikacija algoritma i njegove realizacije.