Analiza mogućnosti postojanja paralelnog rezonantnog kola u RHE Bajina Bašta - Dilparic Cakić, Milica; Kovačević, Branka (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2022)
Pokretanje pumpi u RHE Bajina Bašta se vrši preko statičkog frekventnog pretvarača (SFP). To je rezultiralo povećanjem nivoa viših harmonika u okviru RHE. Međutim, nije bilo poznato da li rad ovog SFP-a može ugroziti rad potrošača koji se napajaju iz pomenute RHE preko distributivnog transformatora. U tu svrhu, bilo je potrebno proveriti mogućnosti postojanja paralelnog rezonantnog kola, kako u samoj RHE, tako i u delu distributivne mreže koji je bio od interesa. Analize su izvršene u formiranom linearnom smulacionom modelu u softverskom paketu DIgSILENT PowerFactory. Simulacioni model je formiran tako da odgovara stanju minimalnog opterećenja distributivnog područja koje se napaja iz TS Metaljka. Takođe analizirano je nekoliko uklopnih stanja u TS Đurići (u zavisnosti od broja motora koji su u pogonu). Rezultati pokazuju postojanje paralelne rezonance u okolini 13. harmonika na nivou 10 kV sabirnica u TS Metaljka, dok na sabirnicama prema prenosnom sistemu nije identifikovano postojanje rezonance, što je u skladu sa merenjima.