Ispitivanje specifične toplotne otpornosti i vlažnosti kablovske posteljice u laboratorijskim uslovima - Simić, Ninoslav P; Obradović, Stefan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2022)
U ovom radu su najpre ukratko predstavljeni primeri promene maksimalne dozvoljene struje za jedan kabl u zavisnosti od vrednosti specifične toplotne otpornosti zemljišta ρz. Istaknuta je projektantska praksa da se za proračun trajno dozvoljenog strujnog opterećenja kabla usvaja konstantna vrednost ρz. Potom su za dva slučaja, uzorka neporemećenog zemljišta sa kablovske trase i uzorka posebno pripremljene kablovske posteljice, primenom metode iglaste sonde u laboratoriji dobijene vrednosti ρz. Ukazano je na razlike u izmerenim vrednostima specifične toplotne otpornosti i vlažnosti uzorka prilikom ispitivanja uzorka isušivanjem u termokomori i isušivanjem na temperaturi ambijenta. Za isušivanje u termokomori su, na osnovu iskustava za kabl sa izolacijom od umreženog polietilena, odabrane temperature u opsegu od 60°C do 90°C, dok je u drugom slučaju teemperatura oko 20°C u dužem vremenskom periodu. Dobijeni rezultati su analizirani i prikazani tabelarno i grafički. Na kraju rada izračunata je vrednost vlažnosti uzorkovane kablovske posteljice, koja odgovara vrednosti ρz od 1 (K m/W) i dat je predlog sastava odgovarajuće posteljice koja omogućava projektovanu vrednost trajnog dozvoljenog strujnog opterećenja kabla.