Pametne mreže i pouzdanost elektroenergetskog sistema - Dilparic Cakić, Milica; Ristić, Mihajlo (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Rad obrađuje pametne mreže i pouzdanost elektroenergetskog sistema. Pametne mreže (Smart Grid) su se pojavile kao strategija za podizanje efikasnosti energetskih sistema širom sveta. Na osnovu analize implementacije Smart Grid, liberalizacije tržišta električne energije i pouzdanosti sistema, dolazi se do zaključka da Smart Grid nisu podigle pouzdanost elektroenergetskog sistema (EES), već se ista podiže samo stalnim ulaganjem u proizvodna i kapitalna postrojenja sistema, uz optimalnu primenu pametnih mreža i pametnih merenja, a bez osiromašenja elektroprivrede. U radu su dati prikazi raspada sistema pri mirnom vremenu, nizak kvalitet isporuke gde pametne mreže nisu dovoljno pomogle.