Карактеризација изолационих папира применом FTIR-ATR спектроскопије - Planojević, Jelena; Lukić, Jelena; Vasović, Valentina; Mihajlović, Draginja; Janković, Jelena; Kovačević, Neda (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Кратак садржај: Потреба за повећањем продуктивности и капацитета енергетских трансформатора условила је производњу изолационих папира вишe термичкe класe. У ту сврху се примењују најразличитије технике модификације чврсте излације које омогућавају повећање термичке и хемијске стабилности изолационог папира током експлоатације трансформатора. Додатак адитива, пре свега дицијандиамида (DICY) и полиакриламида (PAM), представља један од облика модификације целулозе у завршним фазама производње папира. Значајну разлику међу папирима представља садржај азота у папиру који карактерише додавање аминских једињења (адитива). У раду је приказана примена инфрацрвене спектроскопије са тотално ослабљеном рефлексијом (FTIR-ATR) у карактеризацији узорака папира као и уочавање разлике између обичног крафт и термички надограђеног папира која се огледа у присуству или одсуству карактеристичних функционалних група за адитиве. Идентификацијом трака на 2194-2154 cm-1 потврђено је присуство адитива дицијандиамина (DICY) у спектру узорка термички надограђеног папира што представља разлику у односу на спектар обичног крафт папира.