Fazi logički ekspertski sistem za procenu stanja izolacionog sistema statora VN motora - Ilić, Denis M; Žarković, Mileta; Milić, Momčilo; Jovanović, Đorđe; Kališkić, Radmila; Stanojević, Nikola (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Tokom rada električni izolacioni sistem (EIS) visokonaponskih motora je izložen uticaju raznih nepovoljnih faktora koji mogu uticati na njegovo ubrzano starenje. Blagovremeno poznavanje stvarnog stanja EIS od velike je pomoći pri raspoređivanju sredstava namenjenih servisnih aktivnosti i unapređivanju pouzdanosti pogona. Stanje VN motora se u određenoj meri može proceniti izvršenjem dostupnih električnih ispitivanja. Veliki nedostatak predstavljaju nedovoljno precizni i nedefinisani kriterijumi u važećim standardima što unosi potencijalnu gršku neobjektivnosti procenjivača rezultata. U radu će biti predložena upotreba fazi logičkog ekspertskog sistema za procenu stanja EIS statora VN motora na osnovu rezultata električnih merenja, sa osvrtom na sve pogodnosti koje automatizacija procesa procene i analize stanja nosi sa sobom. Kreirani ekspertski sistem će se u potpunosti oslanjati na kriterijume definisane u IS32 –Internom standardu JP EPS.