Rešavanje problema eksploatacije transformatora sa korozivnim sumporom desulfurizacijom ulja primenom jake neorganske baze i organskog rastvarača - Kolarski, Dejan; Janković, Jelena; Mihajlović, Draginja; Kovačević, Neda; Lukić, Jelena (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Jedan od značajnih rizika havarije energetskih transformatorima je prisustvo korozivnih sumpornih jedinjenja u mineralnom izolacionom ulju od kojih je dibenzil-disulfid (DBDS) najpoznatije i najrasprostranjenije korozivno jedinjenje sumpora. Ulja kod kojih je utvrđeno da su bila glavni uzročnik havarija transformatora, manifestovanih kao međuzavojni proboj čvrste izolacije električna pražnjenja i proboj kroz ulje, najčešće su u svom sastavu sadržala DBDS, jedinjenje koje ima izražen afinitet za stvaranje bakar (I) sulfida (Cu2S). Nastali bakar (I) sulfid je jedinjenje koje se ne rastvara u ulju, provodi električnu energiju i može da se taloži na papirnoj izolaciji transformatora pri čemu nastaju elektroprovodne staze između navojaka namotaja i posledičnog prekida namotaja, odnosno havarije transformatora. Za rešavanje problema korozivnosti ulja razvijeno je nekoliko tehnoloških postupaka obrade korozivnog ulja. Primenom tehnologije desulfurizacije koju je razvio Elektrotehnički institut ’Nikola Tesla’ omogućeno je efikasno uklanjanje DBDS-a i produkata starenja iz mineralnog izolacionog ulja.