Razmatranje koordinacije izolacije u energetskim pretvaračima: osnovni pojmovi i pregled standarda u oblasti - Despotović, Željko V (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Koordinacija izolacije je u oblasti energetske elektronike postala veoma bitan elemenat za projektovanje i realizaciju raznih topologija energetskih pretvaračkih modula i uređaja, te stoga svakako zaslužuje pažnju kako projektanata tako i korisnika ovih uređaja. Tokom višedecenijskog iskustva u ovoj oblasti, prikupljeno je dosta iskustvenih i praktičnih podataka koji se tiču koordinacije izolacije, što je dokumentovano u nekoliko ključnih standarda. U radu su dati osnovna terminologija i osnovni tipovi izolacije koji se primenjuju u energetskim pretvaračima, kao i pregled relevantnih standarda iz oblasti koordinacije izolacije sa aspekta projektovanja i upotrebe energetskih pretvarača. Pored interesa za projektante, koordinacija izolacije energetskih pretvarača postala veoma bitan elemenat i za korisnike, ali i za realizaciju i implementaciju različitih pretvaračkih topologija.