Indukcione zavojnice za merenje kvazistacionarnih magnetnih polja niskog intenziteta - Milić, Saša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2020)
Kratke indukcione zavojnice sa vazdušnim jezgrom velikog radijusa i velikog broja zavojaka se mogu uspešno koristiti kao indukcioni senzori za detekciju kvazistacionarnih magnetnih polja niskog intenziteta, kao što su npr. magnetna polja brodova. U radu je detaljno prikazana primena ovih senzora, a zatim je predložena praktična metodologija određivanja svih neophodnih parametara senzora. Određena je osetljivost senzora sa realnim brojnim vrednostima, izračunata induktivnost na nekoliko načina i pokazano je, uz pomoć većeg broja postojećih formula, da je njeno računanje zahtevan i složen proces. Prikazani su praktični rezultati merenja brodskog magnetizma i proračuni svih parametara zavojnice. Izvršena je komparativna analiza svih rezultata i detaljno su komentarisana uočena odstupanja.