Merenje redukcionog faktora kablovskog voda naponskog nivoa 110 kV - Mrvić, Jovan; Jasika, Ranko (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2020)
U radu je prikazan postupak određivanja redukcionog faktora 110 kV kablovskog voda na osnovu rezultata merenja. Dobijeni rezultati su iskorišćeni za poređenje sa vrednostima dobijenim modelovanjem kablovskog voda u programskom alatu ATP/EMTP. Upoređene su vrednosti redukcionog faktora, kao i vrednosti indukovanog napona u električnoj zaštiti (plaštu) kabla. Dobijeni rezultati pokazuju dosta dobro slaganje simulacionog modela i merenja. U formiranom modelu je analiziran uticaj specifične električne otpornosti tla i prostorni raspored provodnika voda na vrednosti redukcionog faktora. Pokazano je da uticaj može biti značajan.