Pokretanje sinhronog motora u PAP “Lisina” pomoću generatora iz HE “Vrla 1” - Stevanović, Ilija (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2020)
U radu je opisano ispitivanje koje je urađeno u cilju balansiranja rotora sinhronog motora u PAP “Lisina”. Da bi se balansiranje izvršilo bilo je potrebno polako vrteti rotor motora do sinhrone brzine. To je urađeno pomoću jednog od generatora iz HE “Vrla 1”. Sinhroni motor je pokretan asinhrono uz konstantni odnos U/f. Pre toga su urađeni proračuni neophodnih parametara. Eksperiment je ilustrovan vremenskim snimcima procesa na kojim su prikazani promene brzine, napona i struje statora, kao i struje u rotoru sinhronog motora u toku njegovog zaleta.