Modelovanje frekvencijski zavisnog modela stubnog uzemljivača na osnovu merenja impulsnog odziva - Mrvić, Jovan; Jasika, Ranko; Simić, Ninoslav; Obradović, Stefan (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2019)
Adekvatno modelovanje stubnog uzemljivača od ključnog je značaja u analizama prenapona nastalih prilikom atmosferskih pražnjenja u nadzemne vodove. U radu je demonstriran postupak modelovanja frekvencijski zavisnog modela uzemljivača, u programskom alatu ATP/EMTP, na osnovu rezultata merenja impulsnog odziva. Za analizu signala u vremenskom domenu i formiranje frekvencijske zavisne karaktersitike uzemljivača primenjen je MPM (Matrix Pencil Method). U drugom delu rada detaljno je opisan postupak implementacije frekvencijski zavisne komponente, kao što je model uzemljivača, u programske alate tipa EMTP-a. Na kraju rada, opisani postupak je primenjen na jednom konkretnom merenju impulsnog odziva uzemljivača. Dobijeni rezultati pokazuju da impulsni odziv formiranog modela uzemljivača odgovaraju merenjima. Takođe, pokazalo se da MPM veoma dobro filtrira merene signale.