Algoritmi upravljanja iglama Peltonove turbine na MHE - Pavlović, Jelena (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2018)
U radu su predstavljena tri načina vođenja igala Peltonove turbine. Prvi algoritam je pogodan za upravljanje iglama sa minimalnom mernom opremom. Drugi algoritam predviđa sukcesivno otvaranje i zatvaranje igala do određenog stepena i određenim redosledom u zavisnosti od ukupnog potrebnog otvora. Treći algoritam podrazumeva stalno poređenje stepena otvorenosti svih igala i odabir najpogodnije za otvaranje/zatvaranje, čime se postiže veća simetričnost u upravljanju turbinom. Sva tri algoritma su testirana na realnom objektu i rezultati su prikazani u radu.