Značaj kontinualnog praćenja i kontrole sopstvene potrošnje u termoelektranama - Nikolic, Aleksandar B; Antić, Radoslav M (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2017)
U radu je prikazano idejno rešenje na osnovu kojeg je definisan sistem za kontinualno praćenje i kontrolu sopstvene potrošnje u četiri najznačajnije termoelektrane u sastavu Elektroprivrede Srbije (TENT A i B, TE Kostolac A i B). Značaj jednog ovakvog rešenja je višestruki: prvo, uspostavlja se jedinstveni sistem merenja sopstvene potrošnje na nivou JP EPS, kako bi se u narednim fazama vršila odgovarajuća merenja čiji bi se podaci arhivirali za potrebe daljih analiza energetskih bilansa. Rezultati navedenih merenja treba da posluže za definisanje konkretnih mera za smanjenje sopstvene potrošnje, čime bi se pored unapređenja energetske efikasnosti direktno uticalo i na smanjenje troškova.