Pregled problema vezano za kvar metalnog otpornika u neutralnoj tački energetskog transformatora - Kostic, Vojin Ivo (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2017)
U slučaju prekida strujnog kola metalnog otpornika za ograničenje struje zemljospoja u neutralnoj tački energetskog transformatora, srednjenaponska mreža predviđena za pogon sa uzemljenjem preko niskoomske impedanse, prelazi u rad sa izolovanom neutralnom tačkom za nedefinisan vremenski period. Navedeno za posledicu može imati pojavu vrlo visokih intermitentnih prenapona i njima uzrokovanih višestrukih kvarova u mreži. Takođe, u kompletno kablovskim mrežama, može doći do samogašenja struja zemljospoja kod kvarova na kablovima. Na taj način, u mreži se stvaraju mesta sa oslabljenom izolacijom koja mogu da budu uzrok nastanka višestrukih kvarova. U skladu sa navedenim, u radu se ukazuje na neophodnost i afirmaciju aktuelnih rešenja kontinualnog nadzora metalnog otpornika. Takođe, predloženo je i univerzalno tehničko rešenje u slučaju kvara, odnosno radova na sanaciji niskoomske impedanse u neutralu energetskog transformatora.