Revitalizacija malih hidroelektrana – razvoj sistema upravljanja agregatom - Gajić, Tomislav M; Dobričić, Sava; Dragosavac, Jasna; Ninković, Predrag; Janković, Marko; Arnautović, Dušan (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2014)
U radu je prikazan razvoj sistema upravljanja male hidroelektrane. Definisan je i razvijen sistem upravljanja koji može sigurno upravljati elektranom sa postojećom opremom, ali i da može upravljati elektranom nakon revitalizacije osnovne opreme i sistema zaštita. Sistem upravljanja treba da je jednostavan, pouzdan, jeftin i da obezbedi minimalno učešće rukovaoce u radu agregata. Dalje su prikazani detalji projektovnja sistema upravljanja sa stanovišta uklapanja u postojeće i buduće stanje opreme u elektrani. Naglasak je stavljen na realizovanu strukturu komunikacione mreže sistema upravljanja koja treba da omogući buduće uklapanje u upravljanje i monitoring iz udaljenog distributivnog dispečerskog centra.