Analitički (neiterativni) postupak za određivanje vrednosti prevalnog klizanja asinhronog motora na osnovu pet parametara - Petrovic, Nenad S (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2014)
U radu je predstavljena analitička formula za određivanje vrednosti prevalnog klizanja asinhronog motora na osnovu pet parametara od kojih su tri, nominalno klizanje, nominalni i prevalni moment kataloški poznati, a preostala dva parametra, klizanje i odgovarajući moment potrebno je eksperimentalno odrediti na delu mehaničke karakteristike između nominalnog i prevalnog klizanja. Kataloška vrednost prevalnog momenta je po pravilu određena sa manjom preciznošću od vrednosti nominalnog momenta. Stoga se u radu analizira distribucija greške prevalnog klizanja za vrednosti prevalnog i nominalnog momenta dobijene sa autentične mehaničke karakteristike određene na osnovu fizičkih parametara mašine u odnosu na odgovarajuće kataloški date vrednosti.