Procena stanja izolacije kablovskog voda 20kV tip NPHO 13 nakon oštećenja izazvanog atmosferskim pražnjenjem - Simić, Ninoslav P (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2019)
U radu je prezentovan jedan pristup ispitivanju starog kabla oštećenog tokom atmosferskih pražnjenja. Dat je opis kabla i predložen je redosled realno mogućeg niza ispitivanja u cilju procene stanja izolacije. Najpre su dati i objašnjeni rezultati otpora izolacije i kapaciteta, dobijeni jednosmernim ispitnim naponom. Potom su tumačeni rezultati ispitivanja otpora izolacije, kapaciteta i detaljno predstavljene vrednosti faktora dielektričnih gubitaka tgδ, dobijeni pri različitim vrednostima sinusnog napona učestanosti 0,1Hz(VLF). Na primeru je pokazana dobra vrednost tgδ, kao i proboj u izolaciji kabla i istaknute su promene izmerenih parametara kabla tokom ispitivanja. Naglašena je prednost procene stanja izolacije metodom merenja faktora dielektričnih gubitaka. Na kraju je istaknut značaj sistematskog prikupljanja podataka za određeni tip kabla i mogućnost da se sa minimalnim naprezanjem izolacije odredi preostali životni vek.