Izbor optimalnog broja parnih harmonika pobudne struje senzora za preciznu detekciju jednosmerne komponente napona u niskonaponskoj distributivnoj mreži kao strategija za potiskivanja sistematske greške usled fluktuacije mrežnog napona - Petrovic, Nenad S; Pjevalica, Nebojša U; Janda, Žarko (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2018)
Ovaj rad tretira problem suzbijanja sistematske greške merenja parazitne jednosmerne komponente napona superponirane naizmeničnom naponu usled fluktuacije naizmeničnog napona oko svoje nominalne vrednosti, primenom torusnog transformatora kao senzora. Analizom su obuhvaćena dva istraživanja koja su koristila metodu parnih harmonika pobudne struje torusnog transformatora za preciznu detekciju jednosmerne komponente napona. Prvo istraživanje uspešno tretira problem detekcije parazitne jednosmerne komponenete napona u niskonaponskoj distributivnoj mreži, a fokus drugog istraživanja je na detekciji naponskog DC offseta laboratorijskog etalona Fluke 6100A. Analiza uticaja primenjenog broja parnih harmonika pobudne struje senzora na potiskivanje sistematske greške, izvedena na osnovu rezultata oba istraživanja, dala je konzistentne rezultate.