Određivanje relativnog stepena korisnosti turbine u mHE - Džepčeski, Dane D; Petrović, Vladimir; Mijić, Marko (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2017)
Utvrđivanje osobina i mogućnosti proizvodnog agregata ili nekog njegovog dela, na osnovu rezultata merenja koja su sprovedena u realnim pogonskim uslovima, između ostalog, koristi se i za ocenu ispunjenosti uslova iz ugovora o isporuci opreme. U radu su prikazani rezultati ispitivanja sprovedenog u maloj hidroelektrani (mHE) koje je za cilj imalo određivanje relativnog stepena korisnosti hidraulične turbine i njegovo poređenje sa garantovanom vrednošću. Zavisnost stepena korisnosti turbine od protoka kroz turbinu, određena je na osnovu rezultata ispitivanja primenom indeksne metode. Ispitivanje je izvršeno pri jednom neto padu.