Privremena električna inatalacija izvođača radova u elektranama i industriji - Simić, Ninoslav P (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2017)
U radu je razmatrana tema izvođenja i priključenja privremenih električnih instalacija izvođača radova u elektranama i velikim industrijskim pogonima. Preporučeno je jedno od mogućih rešenja i dat je detaljan opis opreme, način povezivanja i postavljanja privremene električne instalacije. Opisan je razvod privremene električne instalacije koja sadrži priključne kablove, glavni razvodni orman sa pripadajućim zaštitnim uređajima, transformatorima za razdvajanje, zaštitnim transformatorima, električnim instalacijama od razvodnih ormana izvođača radova do drugog razvodnog ormana i priključne kutije. Ukazano je na značaj obuke izvođača radova i na karakterističnom primeru je dato objašnjenje mogućeg usaglašavanja još važećih pravilnika i novih standarda u vezi primene zaštitne mere - električno odvajanje. Jasno su date granice odgovornosti izvođača radova u pogledu ispravnosti delova električne instalacije. Na kraju je predložen jedan način izvođenja i priključenja privremene električne instalacije u skladu sa važećim zakonima, pravilnicima i standardima. Ključne reči: električna instalacija niskog napona, zaštita od elektičnog udara, instalacije na gradilištima