Primena SFRA metode za analizu geometrije aktivnog dela transformatora - Milić, Saša D; Ilić, Denis M; Jovanović, Đorđe E (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2014)
Kratak sadržaj: Namotaji energetskih transformatora su u pogonu neprekidno izloženi elektromehaničkim naprezanjima i vibracijama. Usled velikih prenapona, tokom atmosferskih pražnjenja ili kratkih spojeva, može doći do slabljenja mehaničke strukture za utezanje jezgra i namotaja. Bilo kakvo narušavanje projektovane geometrije namotaja umanjiće njegovu sposobnost da podnese naredno prenaprezanje, što može dovesti do velike deformacije namotaja. U radu je prikazana analiza frekvencijskog odziva (Sweep Frequency Response Analysis-SFRA) dva tipa transformatora: energetskog transformatora i transforamtora koji se koristi u napajanjima električnih uređaja mrežnog napona od 220V. Prikazani su laboratorijski rezultati primene SFRA metode za narušenu geometriju transformatora Kljućne reči: analiza frekventnog odziva, transformator, SFRA metoda, deformacije jezgra i namotaja.