Merenje gustine korišćenjem uređaja oscilatornog tipa - Peić Tukuljac, Emil A. (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2014)
Gustina tečnosti se može odrediti korišćenjem različitih mernih uređaja. U novije vreme se pojavljuje širok spektar uređaja koji koriste oscilacije za merenje gustine. Njihova primena omogućuje sofisticiranu analizu tečnosti u biotehnologiji, farmaciji, saturacionim procesima, koncentrisanju ili postupku kristalizacije. Jedinstvena konstrukcija omogućuje temperaturnu kompenzaciju i dobijaju se korektna merenja u različitim mernim procesima. U okviru rada će se opisati matematički model kao i potencijalna nesigurnost pri kalibraciji pomenutih uređaja.