Analiza viših harmonika napona i struje i opasnosti od rezonance u mreži sa kondenzatorima - Kostić, Miloje Miloš; Georgijević, Nikola Lazar (Proceedings, Electrical engineering institute "Nikola Tesla", 2014)
Svrha analize rezultata merenja je da se predvide eventualne opasnosti od viših harmonika po instaliranju kondenzatora i kondenzatorskih baterija u mreži srednjeg napona (6 kV) RB Kolubara. Iako su izmerene vrednosti za većinu harmonika napona oko dva puta manje od najviših dozvoljenih vrednosti za mreže srednjeg napona, postoji potencijalna opasnost od rezonantih pojava za pojedine harmonike. Pokazano je da rezonantne struje harmonika reda 11<h≤25, i pored povećanja za više od 10 puta nisu tolike da mogu dovesti do preopterećenja elemenata mreže, pošto su injektovane vrednosti struja tih harmonika relativno male. Ali struje tih harmonika mogu dovesti do preopterećenja, pa i do stradanja kondenzatora. Posebno je važno primetiti da su (kvazi)rezonantne pojave česte za harmonike reda 11≤h≤25 i po pravilu se teško mogu izbeći bez preduzimanja odgovarajućih mera.