PROBIOTIČKA SUPLEMENTACIJA ZA RESTAURACIJU CREVNE MIKROBIOTE KOD NOVOROĐENČADI ROĐENIH CARSKIM REZOM - Stepanović, Ivana; Radovanović, Jovana (Zdravstvena zaštita, 2026)
Rano uspostavljanje crevne mikrobiote novorođenčadi značajno je poremećeno kod dece rođene carskim rezom, uz karakteristično odsustvo korisnih anaerobnih bakterija i veći udeo oportunističkih mikroorganizama. Ova početna disbioza povezana je sa povećanim rizikom od alergija, infekcija i drugih imunoloških disbalansa. Probiotička suplementacija predstavlja strategiju za ispravljanje ovih poremećaja. Upotreba specifičnih sojeva, posebno iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, može ubrzati kolonizaciju crevnom mikrobiotom koja je slična onoj kod dece rođene vaginalnim putem. Ovi probiotici moduliraju imunološki odgovor, smanjujući Th2 profil i podstičući antiinflamatorne signale, dok istovremeno jačaju intestinalnu barijeru i poboljšavaju produkciju kratkolančanih masnih kiselina. Klinički podaci ukazuju na pozitivne efekte, uključujući smanjenje gastrointestinalnih tegoba i incidencije nekrotizirajućeg enterokolitisa kod prevremeno rođene dece, kao i poboljšanje imunoloških markera. Mehanizmi delovanja obuhvataju konkurenciju za resurse, produkciju bakteriocina i interakciju sa imunim ćelijama. Iako postojeći dokazi podržavaju potencijal probiotika u obnovi mikrobiote, varijabilnost među studijama ističe potrebu za dugoročnim praćenjem i standardizovanim protokolima kako bi se potpuno procenili zdravstveni ishodi kod ove populacije.
Keywords: microbiota, novorodjenčad, probiotici