PRIMENA PROCESA ZDRAVSTVENE NEGE KOD OSOBE SA PROBLEMIMA U MENTALNOM ZDRAVLJU: PRIKAZ SLUČAJA - Žigić, Ana; Pavlović Jugović, Katarina; Lazić, Slavica; Jovanović, Vesna R. (Zdravstvena zaštita, 2026)
Uvod/Cilj: Proces zdravstvene nege (PZN) predstavlja osnovni, sistematičan i individualizovan metod rada u sestrinstvu koji omogućava holistički pristup pacijentu. Njegova primena je od posebnog značaja u psihijatrijskoj nezi, gde su potrebe korisnika kompleksne i zahtevaju kontinuirano praćenje subjektivnih i objektivnih pokazatelja mentalnog stanja. Cilj ovog rada je prikaz primene procesa zdravstvene nege kod osobe sa problemima u mentalnom zdravlju kroz studiju slučaja.Prikaz slučaja: Istraživanje je sprovedeno u Domu za duševno obolela lica „1. oktobar“, Stari Lec. Ispitanik je pacijent muškog pola, star 61 godinu, sa medicinskom dijagnozom F20.0 (schizophrenia paranoides). Pacijent je hospitalizovan od 2013. godine, a kliničku sliku karakterišu akustične halucinacije, ubrzan misaoni tok (tahipsihija), povišeno raspoloženje (hipertimija) i pojačana voljna aktivnost (hiperbulija) bez realizacije planova. Takođe je identifikovan poremećaj spavanja (insomnija) i narušeni porodični odnosi sa ocem. Primenom PZN-a identifikovano je sedam sestrinskih dijagnoza. Plan nege obuhvatio je 15 samostalnih i 6 međuzavisnih sestrinskih intervencija. Ključne mere nege uključivale su uspostavljanje terapijskog odnosa i poverenja, kontinuirano praćenje i kontrolu halucinacija, sprovođenje higijensko-dijetetskog režima radi regulacije sna, usmeravanje pacijenta tokom logoreičnog govora, kao i podršku u održavanju socijalnih kontakata sa sinovima. Evaluacijom je utvrđeno delimično postizanje ciljeva u smislu stabilizacije ponašanja i bolje saradnje u aktivnostima samozbrinjavanja. Zaključak: Studija slučaja potvrđuje da PZN omogućava svestrano sagledavanje pacijentovih potreba i jasnu definiciju sestrinske uloge u multidisciplinarnom timu. Neophodna je implementacija PZN-a u obaveznu sestrinsku dokumentaciju na nacionalnom nivou, kako bi se osigurao kvalitet, kontinuitet i pravna sigurnost u lečenju i nezi lica sa mentalnim smetnjama.
Keywords: roces zdravstvene nege, sestrinstvo, potrebe za negom, lice sa mentalnim smetnjama