INCIDENCIJA AKUTNOG INFARKTA MIOKARDA U REPUBLICI SRBIJI U PERIODU OD 2006. DO 2022. GODINE - Matić, Marija (Zdravstvena zaštita, 2026)
Uvod/cilj: Kardiovaskularne bolesti (KVB) predstavljaju vodeći uzrok umiranja na globalnom nivou i odgovorne su za više od 19,8 miliona smrtnih ishoda u 2022. godini, što je 32% svih umrlih prema podacima SZO. Od svih umrlih od KVB čak 85% je umrlo od akutnog infarkta miokarda (AIM) i moždanog udara. Najveći broj umrlih je u zemljama sa srednjim i niskim prihodima. Cilj rada je da se analizira kretanje obolevanja od akutnog infarkta miokarda u Republici Srbiji u periodu od 2006. do 2022. godine.Metode: Podaci o novoobolelima od AIM za period 2006–2022. godine preuzeti su iz Nacionalnog registra za akutni koronarni sindrom, koji vodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, kao i iz zvaničnih Zdravstveno-statističkih godišnjaka Republike Srbije za posmatrani period. Korišćene su sirove stope incidencije (CR) i standardizovane stope incidencije (ASR-E i ASR-W), prilagođene evropskoj i svetskoj populaciji.Rezultati: U posmatranom periodu dolazi do opadanja standardizovanih stopa incidencije standardizovanih prema populaciji Evrope (ASR-E: 170,9 → 147,4 na 100.000 stanovnika) i sveta (ASR-W: 118,2 → 101,8 na 100.000 stanovnika). Kretanje stopa incidencije je variralo tokom posmatranog perioda, tako što je najviša standardizovana stopa incidencije (183,7 na 100.000), standardizovana prema populaciji Evrope, zabeležena 2009. godine, a najniža 2017. godine (132,3 na 100.000), a najviša standardizovana stopa incidencije, standardizovana prema populaciji sveta, kretala se od 126,1 na 100.000 u 2009. godini do 91,0 u 2017. godini. Zaključak: Smanjenje standardizovanih stopa incidencije za AIM u R. Srbiji, od 2006. do 2022. godine, verovatno je rezultat bolje kontrole faktora rizika (šira upotreba statina i savremenih antihipertenziva u primarnoj i sekundarnoj prevenciji) i uspešnosti nacionalnih preventivnih programa (edukacija stanovništva o simptomima i značaju zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, kao i kampanje za prestanak pušenja). Takođe, došlo je i do razvoja mreža angio-sala za hitne intervencije u Srbiji što je omogućilo brže zbrinjavanje pacijenata, što menja sliku ishoda i učestalosti ponovljenih infarkta.
Keywords: akutni infarkt miokarda, kardiovaskularne bolesti, incidencija, trend