ENDOKRINE I IMUNOLOŠKE PROMENE U TEŠKOJ TRAUMI: SAVREMENI BIOMARKERI, PROGNOSTIČKI FAKTORI I KLINIČKE IMPLIKACIJE - Radović, Filip; Ćurčić, Mihajlo; Rudić, Marija; Drakul, Ana; Radanović, Dražen; Misić Mandić, Vanja; Giljača, Sonja; Slijepčević, Nikola (Zdravstvena zaštita, 2026)
Teška trauma pokreće složen i dinamičan odgovor organizma koji obuhvata istovremene endokrine, imunološke i metaboličke promene, sa direktnim uticajem na klinički tok i ishod lečenja. Aktivacija hipotalamo–hipofizno–adrenalne ose, promene u lučenju kateholamina, poremećaji tireoidne funkcije i disbalans inflamatornog odgovora predstavljaju ključne komponente sistemskog odgovora na traumatski stres. Cilj ovog preglednog rada bio je da se, na osnovu savremene literature, sistematizuju endokrini i imunološki biomarkeri koji imaju prognostički značaj kod pacijenata sa teškom traumom, kao i da se sagledaju njihove kliničke implikacije u intenzivnoj medicini. Pregledom relevantnih radova objavljenih u periodu od 2014. do 2025. godine analizirane su promene koncentracija kortizola i kateholamina, sindrom insuficijencije kortikosteroida povezan sa kritičnom bolešću (CIRCI), ne-tiroidni sindrom bolesti (NTIS), kao i inflamatorni biomarkeri poput interleukina-6 i C-reaktivnog proteina. Posebna pažnja posvećena je njihovoj ulozi u predikciji mortaliteta, razvoja multiple organske disfunkcije, respiratornog pogoršanja i septičkih komplikacija. Dostupni podaci ukazuju da rani poremećaji endokrinih osa, naročito abnormalni obrasci kortizolne i tireoidne reakcije, imaju značajnu prognostičku vrednost, dok inflamatorni i transkriptomski biomarkeri omogućavaju precizniju stratifikaciju rizika u ranim fazama kritične bolesti. Integracija endokrinih, imunoloških i metaboličkih biomarkera sa kliničkim parametrima i demografskim karakteristikama pacijenata predstavlja osnovu savremenog, personalizovanog pristupa u lečenju teške traume. Dalja istraživanja treba da budu usmerena ka standardizaciji dijagnostičkih kriterijuma, optimalnom vremenu uzorkovanja i evaluaciji terapijskih intervencija, sa ciljem unapređenja ishoda i smanjenja mortaliteta kod kritično obolelih pacijenata.
Keywords: trauma, rendokrini biomarkeri, imunološki biomarkeri, prognoza, kritično stanje