ULOGA MIKROBIOLOGIJE I INFLAMATORNIH BIOMARKERA U PLANIRANJU REKONSTRUKTIVNOG LEČENJA HRONIČNIH RANA: PREGLED LITERATURE - Milović, Jelena; Radanović, Dražen; Ćurčić, Mihajlo; Misić Mandić, Vanja; Rudić, Marija; Knežević, Saša; Giljača, Sonja (Zdravstvena zaštita, 2026)
Hronične rane predstavljaju značajan klinički i javnozdravstveni problem, sa rastućom učestalošću kod starije populacije i pacijenata sa dijabetesom i vaskularnim oboljenjima. Pravovremeno planiranje rekonstruktivnog lečenja zahteva razumevanje mikrobioloških procesa i inflamatornih biomarkera koji odražavaju stanje rane. Cilj ovog preglednog rada je analizirati savremene pristupe u dijagnostici i planiranju rekonstruktivnog lečenja hroničnih rana posebno kroz sagledavanje značaja uloge mikrobiologije i inflamatornih biomarkera. U radu prikazan je pregled 18 relevantnih radova objavljenih u periodu 2010–2025. godine, sa fokusom na mikrobiološki profil, inflamatorne biomarkere i rekonstruktivne modalitete lečenja.Dominantni mikroorganizmi u hroničnim ranama su Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumannii. Povišeni CRP i IL-6 koreliraju sa infekcijom i lošim ishodom graftova, dok normalizacija ovih vrednosti označava spremnost rane za rekonstrukciju. Epidemiološki podaci pokazuju porast prevalencije hroničnih rana od 8–10% godišnje u Evropi, uz rast rezistencije bakterija.Mikrobiološka kontrola i praćenje inflamatornih biomarkera treba da postanu sastavni deo algoritma planiranja rekonstruktivnih procedura kod hroničnih rana. Ovakav pristup doprinosi boljoj predikciji ishoda, smanjenju komplikacija i racionalizaciji terapije.
Keywords: hronične rane, bakterijska flora, rekonstruktivna hirurgija, inflamatorni markeri