IZAZOVI UPRAVLJANJA PROCESOM PROGRAMA DONACIJA REPRODUKTIVNIH ĆELIJA U SRBIJI - Djordjević, Biljana; Šurlan, Lela; Mitrović Jovanović, Ana; Petrović, Dejan (Zdravstvena zaštita, 2026)
Uvod/cilj: Ova studija ispituje izazove upravljanja sistemom doniranja jajnih ćelija i sperme u Srbiji. Nedostatak lokalnih donora zahteva uvoz doniranih reproduktivnih ćelija, što zahteva koordinaciju između klinika, regulatornih agencija i međunarodnih banaka tkiva. Glavni cilj je analiza uloga i odgovornosti ključnih institucija i zainteresovanih strana u programu doniranja i istraživanje mogućnosti za poboljšanje sistema kroz kliničku harmonizaciju i analizu implementacije u klinikama za plodnost.Metode: Deskriptivna statistika je primenjena na podatke prikupljene korišćenjem upitnika poslatog klinikama za vantelesnu oplodnju, korišćenjem RACI (engl. Resposinble, Accoutable, Consulted, Informed) matrice za definisanje institucionalnih uloga i sprovođenjem SWOT (engl. Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) analize na osnovu rezultata RACI matrice.Rezultati: RACI je filtrirao osam ključnih institucija sa njihovim dodeljenim odgovornostima. Ministarstvo zdravlja ima najveći broj informacionih odgovornosti, potvrđujući svoju vodeću, regulatornu i nadzornu ulogu u sistemu. Na osnovu obrađenog upitnika, klinički embriolozi obavljaju većinu zadataka dokumentacije, uključujući pakovanje i otpremu (47,1%) i komunikaciju sa bankama tkiva (58,8%). Većina ispitanika (41,2%) je izjavila da se greške u dokumentaciji retko dešavaju, dok su neusaglašenosti stranih banaka bile veoma retke (70,6%), a institucionalna podrška Ministarstva se smatrala ograničenom.Zaključak: Rezultati ističu sistem sa nejasnom i ograničenom strateškom komunikacijom koristeći RACI matricu i pokazali su se korisnim u razjašnjavanju institucionalnih uloga, dok je SWOT analiza istakla i snage (stručni kapacitet) i pretnje da prekomerna centralizacija odgovornosti i izvršnih uloga može preopteretiti instituciju i usporiti procese. Buduća istraživanja treba da se fokusiraju na kvantitativne analize kliničkih ishoda vezanih za poreklo i kvalitet doniranog materijala, kao i na uporedne evaluacije komunikacije između institucija, banaka i regulatornih tela.
Keywords: doniranje gameta, reproduktivna medicina, RACI matrica, SWOT analiza, institucionalna koordinacija