SLUČAJNO OTKRIĆE KONTRALATERALNOG RAKA DOJKE U UZORKU KONTRALATERALNE PROFILAKTIČKE MASTEKTOMIJE: PRIKAZ SLUČAJA - Kosovac, Dimitrije; Suđecki, Branko; Kosovac, Olivera; Jevtić, Marko; Pupić, Gordana (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/cilj: Profilaktička mastektomija može se izvesti kod pacijentkinja sa visokim genetskim ili porodičnim rizikom, a unilateralno uz terapijsku mastektomiju kontralateralne dojke. Iako se maligni proces ne očekuje u profilaktički uklonjenom tkivu, histopatološki nalazi ponekad otkrivaju incidentne karcinome koji mogu uticati na dalji terapijski pristup. Cilj ove studije je da se prikaže klinički slučaj incidentnog otkrića kontralateralnog karcinoma dojke (KRD) u uzorku tkiva dobijenom kontralateralnom profilaktičkom mastektomijom (KPM) kod 46-godišnje pacijentkinje, kod koje je inicijalno dijagnostikovan duktalni karcinom in situ (DCIS) u suprotnoj dojci.Prikaz slučaja: Prikazujemo 46-godišnju pacijentkinju kod koje je inicijalno dijagnostikovan duktalni karcinom in situ (DCIS) desne dojke. Nakon što je odbila adjuvantnu radioterapiju, odlučila se za bilateralnu mastektomiju sa očuvanjem kompleksa bradavica i direktnu rekonstrukciju implantima. Histopatološki nalaz desne dojke potvrdio je DCIS sa fokalnim invazivnim komponentama, dok su u kontralateralnoj dojci neočekivano otkrivena 3 odvojena mikroskopska fokusa DCIS-a, uz prisutne fibrocistične promene i atipičnu duktalnu hiperplaziju.Zaključak: Iako profilaktička mastektomija ne poboljšava uvek ukupno preživljavanje, može doprineti individualizovanom smanjenju rizika, jednostavnijem praćenju i smanjenju anksioznosti, a posebno unapređenju kvaliteta života. Prikazani slučaj potvrđuje njen potencijal u otkrivanju okultnih maligniteta i značaj multidisciplinarnog pristupa u planiranju lečenja.
Keywords: karcinom dojke, kontralateralna profilaktička mastektomija, prikaz slučaja