KARAKTERISTIKE OBOLELIH OD GONOREJE I SIFILISA LEČENIH U GRADSKOM ZAVODU ZA KOŽNE I VENERIČNE BOLESTI U BEOGRADU 2016. I 2024. GODINE - Bjekić, Milan (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/cilj: Gonoreja i siflis su česte bakterijske polno prenosive infekcije čiji se kontinuirani porast beleži širom sveta, a objašnjava se porastom rizičnog seksualnog ponašanja, upoznavanjem seksualnih partnera preko mobilnih aplikacija, praktikovanjem hemseksa ali i češćim testiranjem na ove polne bolesti među vulnerabilnim grupama. Cilj ovog rada je bio da utvrdi da li postoje razlike u karakteristikama obolelih od gonoreje i sifilisa lečenih u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu tokom 2016. i 2024. godine i da se identifikuju faktori koji utiču na trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za gonoreju i sifilis.Metode: Podaci o osnovnim demografskim karakteristikama, seksualnoj orijentaciji, HIV statusu i prethodnom obolevanju od polnih bolesti obolelih od gonoreje i sifilisa prikupljeni su iz elektronskih kartona i obrazaca za notifikaciju partnera obolelih od ovih infekcija. U statističkoj analizi podataka korišćeni su χ2 test i studentov t-test.Rezultati: Oboleli od gonoreje u 2024. godini, u poređenju sa obolelim osobama iz 2016. godine, su značajno češće muškarci (p
Keywords: gonoreja, sifilis, demografske karakteristike, dijagnoza, lečenje, seksualna orjentacija