MIKROFOTOGRAFSKI ATLAS NORMALNE HISTOLOGIJE (1925) — PIONIRSKI DOPRINOS ALEKSANDRA Đ. KOSTIĆA MEDICINSKOM OBRAZOVANJU - Puškaš, Nela (Zdravstvena zaštita, 2025)
Tokom prvih godina rada Medicinski fakultet se suočavao sa brojnim izazovima, među kojima se posebno isticao nedostatak stručne literature, naročito one na srpskom jeziku. U oblasti histologije, dodatni izazov je bio prikazivanje mikroskopskih preparata i njihovo prepoznavanje u okviru praktične nastave, jer se oslanjalo isključivo na crteže. Inovaciju u nastavi doneo je 1925. godine Mikrofotografski atlas normalne histologije, autora Aleksandra Kostića. Bio je to prvi histološki atlas namenjen studentima Medicinskog fakulteta u Beogradu i jedan od prvih u svetu koji je u potpunosti sadržao mikrofotografije. Kostić je set mikrofotografija za atlas izradio u Fotografskom odeljenju, osnovanom pri Institutu 1924. godine. Objavljivanjem ovog atlasa, Aleksandar Kostić je utemeljio svoju naučno-fotografsku misiju, čime je postao pionir medicinske fotografije, kako u Srbiji, tako i u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
Keywords: Aleksandar Đ. Kostić, mikrofotografija, histološki atlas