KVALITET ŽIVOTA BOLESNIKA NA HRONIČNOM PROGRAMU HEMODIJALIZE U KLINIČKOM CENTRU CRNE GORE - Peličić, Damir; Boljević,, Tanja; Raspopović, Milena; Saveljić, Mitar; Murić, Damira (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/Cilj: Kvalitet života povezan sa zdravljem (engl. Health Related Quality of Life, HRQoL) predstavlja jedan od niza važnih prediktora smrtnog ishoda i hospitalizacije osoba na hemodijalizi (HD) usled terminalne bubrežne insuficijencije. Cilj ovog istraživanja je da se proceni HRQoL obolelih u terminalnoj fazi hronične bubrežne insuficijencije koji se leče HD u Centru za hemodijalizu Kliničkog centra Crna Gora (KCCG).Metode: Studijom preseka obuhvaćeno je 43 ispitanika sa terminalnom fazom hronične bubrežne insuficijencije koji su bili na HD tokom januara 2025. godine u Centru za hemodijalizu KCCG. Podaci od ispitanika su prikupljeni opštim i standardizovanim anonimnim upitnikom Kidney Disease Quality of Life Short Form (KDQOL-SF™) (srpska verzija). U cilju analize podataka korišćen je Pearsonon koeficijent korelacije.Rezultati: Postoji značajna negativna korelacija između doživljaja uspešnosti i zadovoljstva sa zaokupljenošću bubrežnom bolešću prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti (r = -0,45; p ˂ 0,001). Zadovoljstvo lečenjem lica na HD je manje što je veći uticaj bubrežne bolesti na život bolesnika (r = -0,47; p ˂ 0,001). Više je problema u seksualnom funkcionisanju što je veći uticaj bolesti na psihičko stanje (r = 0,54; p ˂ 0,001), kao i kada je veća zaokupljenost osobe bolešću tokom obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti (r= 0,67; p ˂ 0,001) i kada je veći uticaj bubrežne bolesti na život (r = 0,46; p ˂ 0,001).Zaključak: Neophodna su dalja istraživanja u ovoj oblasti u cilju sagledavanja kvaliteta života osoba sa hroničnim bubrežnim oboljenjima koji su na HD u odnosu na demografske i kliničke parametre, kao i u cilju identifikacije nezavisnih prediktora kvaliteta života.
Keywords: terminalna bubrežna insuficijencija, hronična bubrežna bolest, kvalitet života, hemodijaliza