PRIMARNI ANGIOSARKOM DOJKE: PRIKAZ SLUČAJA - Živković, Ognjen; Milićević, Andjela; Inić, Zorka; Kozomara, Zoran; Buta, Marko (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/cilj: Angiosarkom dojke je redak tumor porekla vaskularnog endotela, koji čini manje od 0,05% svih malignih tumora dojke. Cilj ovog prikaza slučaja je bio da ukaže na važnost ranog prepoznavanja i multidisciplinarnog pristupa u dijagnostici i lečenju ovog retkog entiteta.Prikaz bolesnika: Žena životne dobi 44 godine, javila se na klinički pregled zbog tumora u desnoj dojci. Nakon mamografskog pregleda, na kom je verifikovana visoko suspektna lobulirana promena na spoju gornjih kvadranata desne dojke promera 86 x 98 mm, učinjena je biopsija širokom iglom, a potom i radikalna mastektomija. Patohistološki je verifikovan mezenhimalni tumor vaskularnog porekla. Imunohistohemijskom metodom bojenja tumor je pokazao imunoreaktivnost na Vimentin, CD31, CD34, Faktor VIII, dok su AE1/AE3, EMA, estrogen, progesteron i HER2 bili negativni. Postavljena je dijagnoza slabo diferentovanog primarnog angiosarkoma. Zaključak: Primarni angiosarkom dojke predstavlja pravi dijagnostički izazov. Zbog izuzetne retkosti i agresivnosti tumora, od izuzetne važnosti je multidisciplinaran pristup pri dijagnostici i lečenju. S obzirom na to da su kliničke i radiološke karakteristike primarnog angiosarkoma nespecifične, a diferencijalne dijagnoze podrazumevaju spektar najčešće benignih, ali i malignih promena u dojci, histopatološka analiza je od ključnog značaja za postavljanje dijagnoze.
Keywords: Angiosarkom dojke, imunohistohemija, mezenhimalni tumor, primarni angiosarkom