PREDIKTORI TEŽINE BOLESTI KOD BOLESNIKA SA COVID-19 BOLEŠĆU - Djurić, Milivoje; Makević Djurić, Mirjana; Kavećan, Ivana; Vujčić, Isidora; Maksimović, Nataša; Maksimović, Katarina; Georgievski-Brkić, Biljana; Maksimović, Jadranka (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/cilj: U kliničkoj slici COVID-19 dominira respiratorna simptomatologija, ali se u osnovi radi o multisistemskom poremećaju. Cilj ove studije je bio da se identifikuju prediktori teških oblika COVID-19 definisanih kao potreba za potpomognutom ventilacijom (neinvazivna ili invazivna mehanička ventilacija).Metode: Sprovedena je retrospektivna kohortna studija u Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“ u Šapcu u periodu od 1.4.2020. do 15.11.2020. godine. Odnos između demografskih i kliničkih parametara pacijenata i potrebe za asistiranom ventilacijom ispitan je logističkom regresionom analizom.Rezultati: Studijom je obuhvaćeno 516 pacijenata, 334 ispitanika muškog pola (64,7%), starosti 60 i više godina (52,7%). Najčešći prijavljeni simptomi bili su groznica (89,0%) i generalizovana slabost (68,8%). Mehanička ventilacija je bila potrebna za 44 pacijenta, od kojih su većina bili muškarci (64,7%). Dominantni komorbiditeti u grupi sa mehaničkom ventilacijom bili su hipertenzija (63,6%) i dijabetes (22,7%). Prema multivarijantnoj analizi, nezavisni faktori rizika za potpomognutu ventilaciju bili su: febrilnost (p=0,022), trajanje bolesti više od sedam dana pre hospitalizacije (p=0,023), oksigena saturacija (sO2) na prijemu 50 mg/l (p=0,002).Zaključak: Rizik od potpomognute ventilacije je bio veći kod febrilnih pacijenata, sa oksigenom saturacijom manjom od 90% na prijemu u bolnicu, trajanjem bolesti više od sedam dana pre hospitalizacije, aritmijama, leukocitozom, i CRP većim od 50 mg/l.
Keywords: COVID-19, komorbiditeti, faktori rzika, težina bolesti, potpomognuta ventilacija