PRIHVATANJE KOVID-19 VAKCINA MEĐU STUDENTIMA MEDICINE PRETKLINIČKE I KLINIČKE NASTAVE - Maksimović, Katarina; Grujičić, Sandra; Ilić Živojinović, Jelena; Tomanić, Milena; Vujčić, Isidora (Zdravstvena zaštita, 2025)
Uvod/cilj. Zdravstveni radnici i studenti medicine su imali važnu ulogu u pandemiji virusom KOVID-19, pa je njihova odgovornost, znanje i stavovi o vakcinaciji bila veoma značajna. Cilj ovog istraživanja bio je da ispita šta utiče na prihvatanje KOVID-19 vakcina među studentima medicine prema godini studija.Metod. U ovoj studiji preseka učestvovalo je 730 studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od kojih su 332 studenta na trećoj godini koji pohađaju nastavu na pretkliničkim predmetima (45,5%) i 398 (54,5%) studenata na šestoj godini koji pohađaju nastavu na kliničkim predmetima. Studija je sprovedena u periodu od 1. decembra 2022. godine do 31. januara 2023. godine. U istraživanju je korišćen posebno dizajniran upitnik koji su učenici popunjavali anonimno i na dobrovoljnoj bazi.Rezultati. Najveći broj studenata se izjasnio da nikada nisu bili zaraženi KOVID-19 (63,0%). Studenti šeste godine su bili značajno više vakcinisani (94,5% vs 87,3%, p=0,001). Kao najčešći razlog za vakcinaisanje studenti su navodili želju da zaštite ljude oko sebe (64% pretklinički i 71% klinički, p=0,594), dostupnost vakcine (27% pretklinički i 33% klinički, p=0,407) i preporuka zdravstvenih radnika (30% pretklinički i 27% klinički, p=0,111). Najčešći razlog za odbijanje vakcine navodili su sumnju da vakcine nisu dovoljno ispitane (52% pretklinički i 59% klinički, p=0,792) i strah od neželjenih efekata vakcine (26% and 50%, p=0,059). Studenti koji su pohađali nastavu na kliničkim predmetima su značajno češće redovno pratili informacije o KOVID-19 vakcinama i informisali se putem interneta u odnosu na studente koji su pohađali nastavu na pretkliničim predmetima.Zaključak. Dobijeni rezultati pokazuju visok obuhvat vakcinacijom među studentima obe ispitivane grupe. Pravovremeno i tačno informisanje putem medija i društvenih mreža može doprineti sprečavanju dezinformacija i i sprovođenju javnozdravstvenih kampanja.
Keywords: KOVID-19, studenti medicine, vakcine