RANO OTKRIVANJE I EFIKASNO UPRAVLJANJE REFRAKCIONIM ANOMALIJAMA KOD DECE I ADOLESCENATA: PERSPEKTIVE, IZAZOVI I PREPREKE ZA INTERVENCIJU - Mirković, Andrea; Savić, Nikola; Pavić, Katarina (Zdravstvena zaštita, 2024)
U okviru ovog preglednog rada analizirani su rezultati različitih istraživanja u oblasti ranog otkrivanja i efikasnog upravljanja refrakcionim anomalijama kod dece i adolscenata uzrasta 0-19 godina s ciljem smanjenja invaliditeta i unapređenja zdravlja organa čula vida. Refraktivne greške nastaju kada oko ne može pravilno da fokusira svetlost na mrežnjaču, što dovodi do zamućenog vida. Refraktivne greške uključuju miopiju (kratkovidost), hipermetropiju (dalekovidost) i astigmatizam. Globalno 448 miliona dece i adolescenata pati od refraktivnih anomalija. Većina njih može se lako ispraviti nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva, a u nekim slučajevima i hiruskom intervenciom. Vizuelni poremećaji mogu imati ozbiljne i dugoročne posledice na fizički, mentalni i socijalni razvoj deteta. Efikasno upravljanje ovim problemima je ključno za očuvanje vida i poboljšanje obrazovnih i socijalnih aspekata života deteta.
Keywords: Refraktivne greške, prevencija, oftalmologija, skrining, deca