SAVREMENI PRISTUPI U PREVENCIJI PADOVA KOD STARIJIH OSOBA - Kljajić, Dragana; Trajkov, Marija; Grbić, Gordana; Pantović, Ana; Stevanović, Kristina (Zdravstvena zaštita, 2024)
Starenjem dolazi do smanjenja funkcionalnih sposobnosti, što utiče na pojavu padova koji neretko mogu dovesti do invaliditeta. Cilj ovog preglednog rada je analiza savremenih pristupa u okviru mera prevencije i kontrole padova kod starijih osoba. Kao izvori podataka u ovom radu korišćeni su publikovani naučni radovi, objavljeni u periodu 2003-2023. godine. Terapijske vežbe primenjene tokom rehabilitacije i postrehabilitacije čine osnovu dobre posturalne stabilnosti. Različiti programi sistematskog vežbanja imaju svoje značajno mesto, ali treba da budu zasnovani na dokazima i precizno dozirani. Sa razvojem tehnologije postaje dostupno sve više metoda i opreme koja se na savremeni način može iskoristiti u prevenciji padova. Robotski sistemi, aplikacije, prenosivi hardverski uređaji, aparatura za virtuelnu realnost, kao i sistemi detekcije i prevencije padova, predstavljaju samo neke od novijih tehnologija koje se primenjuju u prevenciji padova. Multidisciplinarni pristup, koji se odnosi na pružanje informacija, t imski rad stručnjaka iz različitih oblasti i praćenje novih tehnologija, bi mogao značajno doprineti prevenciji padova i unapređenju kvaliteta života starijih osoba.
Keywords: starija populacija, prevencija, padovi, terapijske vežbe, fizička aktivnost, robotika