ZDRAVSTVENA NEGA PACIJENATA SA ZAPALJENSKIM BOLESTIMA CREVA - Pavić, Katarina; Bogdanović Vasić, Slobodanka; Vešić, Marija; Antonić, Roland; Perović, Dušica; Savić, Nikola (Zdravstvena zaštita, 2024)
Zapaljenske bolesti creva su hronične bolesti nepoznate etiologije sa tendencijom javljanja u mlađoj populaciji. Postoje dva tipa oboljenja – Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Zbog svoje kompleksnosti, ove bolesti predstavljaju veliki problem današnje medicine, kako sa dijagnostičkog, tako i sa terapijskog aspekta. Inflamatorne bolesti creva negativno utiču na kvalitet života, obrazovanje, zapošljavanje i svakodnevno funkcionisanje obolelih. U ovom stručnom radu prikazani su najčešći problemi sa kojima se medicinske sestre/tehničari susreću u bolničkim uslovima tokom rada sa obolelima, kroz metod procesa zdravstvene nege, sa navedenim sestrinskim intervencijama za konkretan problem.
Keywords: zapaljenske bolesti creva, Kronova bolest, ulcerozni kolitis, proces zdravstvene nege