RAZLOZI DOLASKA MUŠKARACA KOJI IMAJU SEKSUALNE ODNOSE SA MUŠKARCIMA U JEDNU NEVLADINU ORGANIZACIJU U BEOGRADU - Bjekić, Milan (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod/Cilj: Stigmatizacija koja prati muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima (MSM) i HIV/ AIDS predstavlja značajnu barijeru kako za prevenciju, tako i za terapiju i prognozu bolesti. Nevladine organizacije koje rade sa ovim vulnerabilnim grupama, pored različitih vrsta podrške, pružaju i besplatno testiranje na sifilis i HIV infekciju. Cilj ovog istraživanja je utvrđivanje razloga za dolazak MSM osoba u nevladin Checkpoint centar za prevenciju polno prenosivih infekcija (PPI), savetovanje, testiranje i podršku, kao i profilisanje motiva za dolazak u ovaj centar.Metode: U istraživanje je uključeno 413 MSM osoba. Svi korisnici centra su popunili anonimni upitnik koji je obuhvatio pitanja o osnovnim demografskim karakteristikama, razlozima i motivima dolaska u centar, kao i ocenu zadovoljstva dobijenim uslugama. Korisnicima koji su došli na laboratorijsku dijagnostiku sifilisa i HIV-a rađeni su imunohromatografski brzi skrining testovi treće generacije. Rezultati: Prosečan uzrast korisnika bio je 30,61 ± 8,44 godina. Većina korisnika centra bila je iz Beograda (85,7%) i u statusu zaposlenog lica (86%). Preko 95% korisnika došlo je u Checkpoint centar da bi se testiralo na HIV i sifilis, 12,1% radi dobijanja pre-ekspozicione profilakse (PrEP) za HIV, a 6,5% zbog pregleda dermatovenerologa i 2,4% zbog psihološkog savetovanja. Od ukupno testirane 393 osobe na HIV i sifilis, pozitivan test na HIV zabeležen je kod 10 (2,5%) korisnika, a na sifilis kod 25 (6,4%). Najčešći motivi za dolazak u centar bili su pozitivna atmosfera i diskrecija koju centar pruža korisnicima (79,9%), a zatim dostupnost testova na HIV i sifilis bez lekarskog uputa (57,9%), odsustvo stigme i osuđivanja u centru (54%) i fleksibilno radno vreme (47,5%). Korisnici su svoje zadovoljstvo dobijenim uslugama u centru ocenili prosečnom ocenom 4,98 ± 0,12.Zaključak: Zbog stigmatizacije koja prati MSM populaciju i osobe koje žive sa HIV infekcijom, nevladine organizacije koje rade sa ovim vulberabilnim grupama u saradnji sa javnim zdravstvenim sektorom imaju značajnu ulogu u kontroli širenja i prevenciji PPI-ja i HIV-a. Dostupnost centara, prijateljska atmosfera, diskrecija i odsustvo stigme i diskriminacije su razlozi zbog kojih ih pripadnici MSM populacije rado posećuju.
Keywords: muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, stigmatizacija, razlozi dolaska, sifilis, HIV, PrEP