KVALITET ŽIVOTA DECE SA DISFAGIJOM I NJIHOVIH STARATELJA - Ilić Savić, Ivana (Zdravstvena zaštita, 2024)
Disfagija se definiše kao poremećaj gutanja koji se može javiti u sve tri faze gutanja (oralnoj, faringealnoj ili ezofagealnoj). Manifestuje se bolom pri gutanju, otežanim gutanjem, zaglavljenošću hrane u grlu ili grudima, gorušicom, vraćanjem hrane i/ili želudačne kiseline u grlo, redukcijom težine, promuklošću, itd. Primarni cilj ovog rada je analiza kvaliteta života kod dece sa disfagijom i njihovih staratelja, a sekudarni pružanje osnovnih smernica za unapređenje kvalitet njihovog života. Podaci su prikupljeni pretraživanjem sledećih baza podataka: PubMed, Google Scholar Advanced Search i Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku - KoBSON. Pregledom rezultata dosadašnjih istraživanja deca sa disfagijom imaju lošiji kvalitet života u poređenju sa vršnjacima. Roditelji koji osećaju bespomoćnost, jer ne mogu da pomognu svojoj deci, doživljavaju visok nivo stresa. Takođe, deci sa disfagijom nedostaje potrebna podrška od strane zdravstvenog sistema, tako da je neophodno osmisliti smernice za pomoć deci sa disfagijom u cilju ostvarivanju njihovog ličnog potencijala u funkcionalnom, emocionalnom i socijalnom domenu.
Keywords: disfagija, deca, staratelji, kvalitet života, stres, smernice