ETIČKI ASPEKTI TRANSPLANTACIJE ORGANA I TRANSPLANTACIJSKI TURIZAM - Peličić, Damir (Zdravstvena zaštita, 2024)
Savremena medicina i tehnologija su od sredine dvadesetog veka znatno napredovale, ali transplantacijska medicina je još uvek tema o kojoj se raspravlja, kako na medicinskom, tako i na religijskom, pravnom i etičkom polju. Da bi se izvršila transplantacija organa, bilo da je reč o srodnoj, nesrodnoj ili kadaveričnoj transplantaciji potrebno je da se ispuni niz uslova kako bi se uradila adekvatna priprema bolesnika i potencijalnog donora. Za ovaj pregledni rad služili smo se relevantnim literaturalnim podacima koristeći baze, kao što su: PubMed, SCOPUS, Srpski citatni indeks i dr. Sve publikacije odnosile su se na etičke principe i pravne aspekte transplantacije i donacije organa, kako u svetu tako i u Crnoj Gori. Osvrnuli smo se na Istanbulsku deklaraciju koju je potpisala i Crna Gora.
Keywords: Donacija organa, Istanbulska deklaracija, transplantacija, religija, etika