POVEZANOST HEMSEKSA SA SEKSUALNIM PONAŠANJEM I POLNO PRENOSIVIM INFEKCIJAMA KOD MUŠKARACA KOJI IMAJU SEKSUALNE ODNOSE SA MUŠKARCIMA U BEOGRADU - Bjekić, Milan; Salemović, Dubravka; Vlajinac, Hristina; Marinković, Jelena (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod/Cilj: Hemseks je česta praksa među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima (MSM). Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni prevalencija hemseksa među MSM populacijom u Beogradu i njegova povezanost sa njihovim ponašanjem i polno prenosivim infekcijama. Metode: Studija preseka sprovedena je u dve zdravstvene ustanove u Beogradu i obuhvatila je 469 MSM osoba. Anonimnom anketom od svih ispitanika su prikupljeni podaci o demografskim karakteristikama, razlogu dolaska lekaru, seksualnoj anamnezi i upotrebi seksualizovanih droga u prethodnih šest meseci. Rezultati: Od 469 ispitanika 123 (26,2%) je praktikovalo hemseks, a gama-hidroksibutirat (GHB) i gama-butirolakton (GBL) su bile najčešće korišćene seksualizovane droge (84,6%). Prema rezultatima multivarijantne logističke regresione analize učesnici koji su praktikovali hemseks značajno su se razlikovali od ostalih ispitanika u sledećim karakteristikama: češće su bili zaposleni (Unakrsni odnos – UO=2,50; 95% interval poverenja - 95%IP=1,19-5,26; p=0,015), imali su veći broj seksualnih partnera u poslednjih šest meseci (UO=1,39; 95%IP=1,14-1,72; p=0,002) i analne seksualne odnose bez upotrebe kondoma (UO=3,23; 95%IP=1,64-6,25; p=0,001), češće su praktikovali grupni seks tokom poslednjih šest meseci (UO=4,35; 95%CI=2,38-7,69; p
Keywords: hemseks, MSM, seksualno ponašanje, polno prenosive infekcije