AKTUELNA I POTENCIJALNA PRIMENA MODERNIH TEHNOLOGIJA U MEDICINI I STOMATOLOGIJI KAO POSLEDICA INDUSTRIJE 4.0 - Jevtić, Radoje Branislav (Zdravstvena zaštita, 2024)
Industrija 4.0, odnosno četvrta industrijska revolucija, je doprinela ogromnom napretku znanja i nauke u mnogim različitim oblastima života. Cilj ovog rada je da prikaže trenutne i potencijalne primene modernih tehnologija kao dirktna posledica Industrije 4.0 u medicini i stomatologiji i stvaranje koncepta Medicina 4.0 i Stomatologija 4.0. Industrija 4.0 ima veliki uticaj na sve oblasti savremene nauke, ali i na medicinu i stomatologiju. Očigledno je da se celokupno zdravstvo transformisalo u potpuno novi, moderan i drugačiji oblik - Zdravstvo 4.0 sa velikim benefitima od Industrije 4.0. To znači bolju i sigurniju budućnost u smislu optimiziranih medicinskih usluga i lečenja, mnogo veći procenat izlečenih pacijenata, virtuelnih medicinskih i stomatoloških klinika za konsultacije uz pomoć telemedicine i još mnogo toga. Takođe, industrija 4.0 je omogućila brzu i kvalitetnu poizvodnju različitih vrsta medicinskih i dentalnih implantata, što doprinosi značajnom smanjenju troškova. Upotreba novih digitalnih tehnologija, novih koncepata u radu omogućava potpuno novi pristup i mnogo bolje rezultate u medicini i stomatologiji.
Keywords: tehnologija, industrija 4.0, medicina, stomatologija, zdravstvo