INSTRUMENTI PROCENE ZDRAVSTVENE PISMENOSTI ADOLESCENATA - Pavić, Katarina; Simin, Dragana (Zdravstvena zaštita, 2024)
Zdravstvena pismenost označena je kao sposobnost pojedinca da primi, obradi i razume zdravstvene informacije. Adolescencija je ključni stadijum psiho-fizičkog razvoja, te bi unapređenje zdravstvene pismenosti mladih značajno doprinelo usvajanju zdravih navika i osnažilo ih da preuzmu kontrolu nad sopstvenim zdravljem. Cilj ovog preglednog rada je bio da prikaže instrumente procene zdravstvene pismenosti u adolescentskoj populaciji. Identifikovanje instrumenata za adolescentsku populaciju spovedeno je pretragom literature korišćenjem različitih baza podataka. Od 9 instrumenata, koji su poređeni u odnosu na domen merenja zdravstvene pismenosti i način prikupljanja podataka, šest (HLS-Child-Q15, HELiASeSS, HAS-A, HELMA, eHEALS, HLAT-8) procenjuju zdravstvenu pismenost u sva tri domena te mogu pružiti kompletniju sliku o nivou zdravstvene pismenosti adolescenata. Od ovih 6 instrumenata, HLS-Child-Q15 i HELMA su dostupni za preuzimanje što može da utiće na njihovu veću primenu u budućnosti za procenu zdravstvene pismenosti u adolescentskoj populaciji. U budućim istraživanjima trebalo bi još detaljnije analizirati instrumente za procenu zdravstvene pismenosti, a posebno njihovu validnost i pouzdanost.
Keywords: zdravstvena pismenost, adolescent, instrumenti procene zdravstvene pismenost