EPIDEMIOLOGIJA RAKA PANKREASA - Muratović, Belma; Nikolić, Aleksandra (Zdravstvena zaštita, 2023)
U svetu, rak pankreasa je sedmi vodeći uzrok umiranja i dvanaesti vodeći uzrok obolevanja medju svim malignim tumorima. Stope incidencije i mortaliteta variraraju od zemlje do zemlje, što je posledica izloženosti različitim faktorima rizika, mogućnostima ranog dijagnostikovanja i pravovremenog i adekvatnog lečenja. Procenjuje se da će do 2040. godine doći do daljeg porasta broja obolelih (npr. za 27,4% u Evropi) i umrlih (npr. za 28,5% u Evropi) od karcinoma pankreasa. Prema Nacionalnom institutu za karcinome u Sjedinjenim Američkim Državama prosečno petogodišnje preživljavanje za rak pankreasa iznosi 12%. Promenljivi i nepromenljivi faktori doprinose nastanku ovog tumora. Rak pankreasa se češće javlja kod starijih, muškaraca, korisnika duvana i alkohola, osoba sa dijabetesom, preležanim pankreatitisom, fizički neaktivnih i gojaznih, kao i kod osoba sa pozitivnom porodičnom anamnezom za ovaj maligni tumor. Neophodno je raditi na edukaciji stanovništva o faktorima rizika za nastanak raka pankreasa, mogućnostima prevencije i načinu ranog dijagnostikovanja ove bolest.
Keywords: rak pankreasa, incidencija, mortalitet, faktori rizika, preživljavanje, prevencija