STAVOVI SUDENATA ZDRAVSTVENE NEGE O PRAĆENJU VITALNIH ZNAKOVA PACIJENATA - Pavlović Jugović, Katarina; Simin, Dragana (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/cilj: Podaci o stavovima studenata sestrinstva prema praćenju vitalnih znakova pacijenata su insuficijentni. Cilj ove studije je bio dase ispitaju stavovi studenata o praćenju vitalnih znakova pacijenata.Metode: Istraživanje je sprovedeno u vidu studije preseka anketiranjem 193 studenta Osnovnih akademskih studija zdravstvene nege i Osnovnih strukovnih studija zdravstvene nege na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Za prikupljanje podataka korišćenje opšti upitnik i V-skala.Rezultati: Stav većine studenata zdravstvene nege (88,6%) o praćenju vitalnih znakova pacijenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, prema ukupnom skoru V-skale, jebio ambivalentan. Najveći broj studenta (91,7%) je iskazalo pozitivan stav prema tvrdnjama vezanim za praćenje vitalnih znakova pacijenata u domenu Komunikacija, ambivalentan u domenu Tehnologija (61,1%) i negativan u domenu Ključni indikatori (28,0%). Analiza stave studenata o praćenju vitalnih znakova pacijenata u odnosu na pol je pokazala da značajna razlika postoji samo u domenu Komunikacija. Vrednost prosečnog skora u domenu Komunikacija je bila značajno niža među muškarcima (4,04±0,75) nego među ženama (4,37±0,67). Studenti koji su završili stručnu srednju školu imali su značajno više vrednosti prosečnog skorau domenu Znanje (3,44±0,72) nego student koji su prethodno završili gimnaziju ili neku drugu školu (3,13±0,86), ali značajna razlika nije dobijena za druge domene V-skale. Studenti starijih godina u odnosu na studente prve godine su imali značajno niže vrednosti prosečnog skora u domenu Komunikacija i domenu Znanje.Zaključak: Dobijeni rezultati našeg istraživanja pored naučnog, imaju i stručni značaj, jer se na osnovu njih mogu kreirati pedagoške implikacije, kao osnova za unapređenje postojećih nastavnih sadržaja kliničkih vežbi na studijama zdravstvene nege.
Keywords: student sestrinstva, vitalni znaci, stavovi